14 Mart Tıp Bayramı

14 Mart Tıp Bayramı

İstanbul Gelişim Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin, bir hekim olarak 14 Mart Tıp Bayramı gününe özel paylaşımlarda bulunmuştur.

Tıp bayramı olarak kutlanılan 14 Mart tarihi hekimlik mesleğinin sorunlarının paylaşıldığı, bilimsel katkı ve kazanımların ödüllendirildiği mesleğimiz için önemli ve anlamlı bir gündür.

Tarihçesine bakıldığında;  14 Mart 1827’de II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle  ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’ daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern Tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD’de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan’ da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum yıldönümü olan 1 Temmuz günü “Doktorlar Günü” olarak kutlanır.

Hekim, belirli tıbbi yetkileri ve mesleki/hukuki sorumlulukları olan ve medikal bakış açısına sahip bir kişidir. Sağlık hizmeti sunan hekimin öncelikli görevi, hastalıkları önlemeye ve bilimsel gerekleri yerine getirerek hastaları iyileştirmeye çalışmak, insanın yaşamını ve sağlığını korumaktır. Meslek uygulaması sırasında insan onurunu gözetmesi, hekimin öncelikli ödevi olup; görevlerini yerine getirirken, uyması gereken evrensel tıbbi etik ilkeleri; yararlılık, zarar vermeme, adalet ve özerklik ilkeleridir.

14 Mart Tıp Bayramımız kutlu olsun.