Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü -

İGÜ Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü tarafından “Sürdürülebilir Sağlıklı Yaşam Atölyeleri-1'' Gerçekleştirildi.

gelişim üniversitesi
  1.   Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü
  2. Haberler


İGÜ Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü tarafından “Sürdürülebilir Sağlıklı Yaşam Atölyeleri-1'' Gerçekleştirildi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı işbirliği içinde 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı bahar dönemi için planlanmış olan Sürdürülebilir Sağlıklı Yaşam Atölyelerinin ilki gerçekleştirildi


aa

 
 
   Atölye; İGÜ Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nurten ELKİN tarafından 27 Şubat 2025 tarihinde saat 13.00 ile 15.00 arasında Gelişim Tower 17. katta gerçekleştirilmiştir. 
İlk olarak sağlık hizmetleri tanımlanmış ve sağlık hizmetleri koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hizmetler olarak gruplandırılmıştır. Tüm etkinlik boyunca da koruyucu sağlık hizmetlerinin bireye ve çevreye yönelik olan alt grupları açıklanarak her bir koruyucu sağlık hizmetinin vaka örnekleri sunulmuştur.
Kişiye yönelik koruyucu hizmetler doğrudan bireylere götürülür. Bu hizmetlere bakıldığında;
  • Bağışıklama: Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın, bunların mortalite ve morbiditesini önlemenin en etkin yoludur. Rutin aşılama, özellikle çocuklarda, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, konjenitel rubella sendromu, polio, difteri, tetanos, boğmaca olgularında % 90 ya da daha fazla azalmaya sebep olmuştur. Aşı ile koruma, aktif ya da pasif olabilir. Aktif bağışıklamada aşı ya da toksinin uygulanması, enfeksiyon etkenine ya da onun toksinine karşı vücudun bir immün yanıt geliştirmesine yol açar. Aşılar ya canlı süspansiyon (genellikle attenüe [zayıflatılmış] aşılar) ya da inaktif mikroorganizma ya da fraksiyonlarını içerir. Aktif bağışıklamanın korumaya başlaması, vücutta yanıtın zaman almasına bağlı olarak, geç olsa da uzun süreli immünite (bağışıklık) sağlar. Canlı attenüe aşılar ile verilen küçük miktarlardaki yaşayan mikroorganizmalar, replikasyonu engelleyerek, alıcıda immün yanıt oluşuncaya kadar çoğalır. İnaktive aşılar ve toksoidler fazla miktarlarda antijen içerirler. Canlı aşılar genellikle doğal enfeksiyona paralel düzeyde ve uzun süreli immünite oluşturur. Genellikle tek bir doz aktif bağışıklık için yeterlidir. Ölü aşılar ise, çoklu dozlar gerektirirler. Pasif bağışıklama ise immünglobülin ve antitoksin gibi daha önceden hazırlanmış olan antikorların uygulanması ile geçici olarak sağlanan immünitedir. Pasif bağışıklama, bir enfeksiyon etkeni ile kısa bir süre önce temas ettiği bilinen veya şüphe edilen, ya da temas etmesi beklenen bireyleri daha önceden korumak için kullanılır.
  • İlaçla Koruma: Özellikle aşısı olmayan hastalıklar için geçerlidir.
  • Erken Tanı: Tedavi kolaylığı ve başarısı açısından önemlidir.
  • *Beslenme: Birçok hastalığın altında yatan temel ve hazırlayıcı nedendir. Örn: tüberküloz.
  • Aile Planlaması: Çok ve sık doğum yapan kadınların sağlıkları tehlike altındadır.       
  • Sağlık Eğitimi: Kişilere, kendi sağlıklarından sorumlu oldukları bilincini sağlamayı amaçlar. Sağlıklı kalma büyük ölçüde hasta eğitimiyle sağlanır.
  • Kişisel Hijyen.
  • Çevreye yönelik sağlık hizmetleri 
  • Yeterli ve temiz içme suyu sağlanması
  • Atıkların kontrolü: Evsel katı atıkların, endüstriyel katı atıkların, hastane atıklarının ve tehlikeli atıkların uygun şekilde toplanması, uzaklaştırılması ve arıtılmasının denetimi gereklidir.
  • Besin hijyeni: Gıda kontrolü kimya mühendisi, ziraat mühendisi, gıda mühendisi, veteriner hekim, eczacı, doktor, tıbbi teknolog, gıda teknikeri, kimyager, mikrobiyolog, biyolog, veteriner sağlık teknisyeni, sağlık yüksekokulu mezunu gibi farklı meslek gruplarından kişiler tarafından; sağlık Bakanlığı, Ziraat Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı gibi farklı bakanlıklar ile belediyeler, Türk Standartları Enstitüsü gibi kurumların yönetiminde yapılmaktadır.
  • Barınak hijyeni: Konut alanları hava akımına olanak veren, güneş ışığı alabilen, doğal afetlere karşı risksiz alanlarda planlanmalıdır. Sağlık koşullarına uygun olmayan yapılarda bulaşıcı hastalıklar, psikolojik bozukluklar, ev kazaları daha kolay oluşmaktadır. Kanalizasyon sorunu bulunan yerleşim yerleri sindirim yolu ile bulaşan salgın hastalıkları kolaylaştırıcı bir etkendir.
  • Hava kirliliği ve gürültü ile savaş: Hava kirliliğinin iki temel nedeni hızlı kentleşme ve kontrolsüz sanayileşmedir. İllerde hava kirliliği (kükürt dioksit, asılı partiküller, azot oksitleri, karbon monoksit, ozon yönünden) cihazlar ile izlenmektedir.
  • Vektör kontrolü: Vektör kontrolü koruyucu sağlık hizmetlerinin bir grubu olan çevreye yönelik hizmetlerde yer alır. Haşere Kontrol Mücadelesi’nin en önemli amacı kentlerde sağlıklı bir çevrenin oluşmasını sağlamaktır.
Bu etkinlikte koruyucu sağlık ile sürdürülebilir sağlıklı yaşam davranışları genel olarak ele alınmış ve daha sonraki atölyelerin her birinde, bir sağlıklı yaşam biçimi davranışının açıklanacağı belirtilmiştir.
İçerik olarak “Sağlığı Koruma” teması işlenmiş olup vakalarla, soru ve cevaplarla açıklanmıştır.

Haberler