Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü -

Kişilerarası İlişki Bağımlılığı ve Şema Terapi

gelişim üniversitesi
  1.   Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü
  2. Haberler


Kişilerarası İlişki Bağımlılığı ve Şema Terapi


07.04.2023 tarihinde İstanbul Gelişim Üniversitesi Koordinatörlüğü tarafından “ Kişilerarası İlişki Bağımlılığı ve Şema Terapi” konulu seminer Online olarak gerçekleştirilmiştir.


     Etkinliğin moderatörlüğünü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nurten ELKİN yapmış olup; Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esra YANCAR DEMİR konu ile ilgili bilgi birikimi  ve tecrübelerini katılımcılarla paylaşmıştır.

Prof. Dr. Esra YANCAR DEMİR konuşmasında; “ İlişkilerde bağlılık ve bağımlılık durumlarının belirlenmesi ve ayırımının doğru yapılması gerekmektedir.  Bir kişinin bağılı mı ya da bağımlı mı olduğuna karar vermek için duygu, düşünce, davranış ve tutumların altında yatan ihtiyaçları belirlemek büyük önem taşımaktadır. Bağımlı bireylerin gerçekte kendilerini güçsüz ve alçak gönüllü sunarak başkalarının gözüne girmeye çalıştıklarını ya da farklı bir yol izleyerek ilişkinin biteceğine ilişkin korku duyduklarında ise terk edilmemeyi garantilemek için gerekli görülen yolu kullanarak bir hayli iddialı ve agresif davranabileceklerdir. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidinin en üst basamağında yer alan kendini gerçekleştirmenin koşullarından biri olan bireyin kendi başına yetebilmesi yani yalnızlığı ile baş edebilmesinin önündeki engellerden biri de bağımlılıktır. Şema Terapi Jeffrey E. Young tarafından geliştirilmiştir. Bilişsel Davranışçı Terapi den doğmuştur. Şemaların kökeninde bağlanma ve temel bakım verenlerle etkileşimler önemlidir. Şemalar bizi büyük olasılıkla doğru olduğunu düşündüğümüz şeye hızlıca götüren ve karşılaştığımız tüm ayrıntıları işleme ihtiyacından tasarruf etmemizi sağlayan kısa yolla olarak hizmet görürler. Bireyin normal düzeyde duygusal destek alma arzusunun başkaları tarafından yeterli şekilde karşılanamayacağı beklentisi duygusal yoksunluk kavramını içerir ve bakım yoksunluğu, empati yoksunluğu ve koruma yoksunluğu şeklinde olabilir. Bazı şemalar etkin iken bazı şemalar uykuda kalır ve yaşanan bir olay o şemayı tetikleyebilir. Young ve arkadaşları 5 şema alanında toplanan 18 şema tanımlamıştır. Herhangi bir insan bir tek şemaya ya da birkaç şemanın birleşimine sahip olabilir. Genellikle her insanın az ya da çok şemaları vardır. Kişilik bozukluğu olmayan, sınırlı yaşam sorunları olan ve yüksek düzeyde sosyal işlevselliği olan danışanlar sadece bir ya da iki şemadan yüksek puan alırlar “ dedi.


Haberler