Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü -

Psikolojik İlk Yardım

gelişim üniversitesi
  1.   Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü
  2. Haberler


Psikolojik İlk Yardım


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan KILINÇEL, psikolojik ilk yardımla ilgili paylaşımlarda bulunmuştur.


Psikolojik İlk Yardım Nedir?
Afet, terör saldırısı veya bireysel/toplumsal düzeyde olumsuz etkilere neden olan herhangi bir olay sırasında ya da sonrasında gerçekleştirilen bir çeşit erken dönem psikososyal müdahale yaklaşımıdır.
Psikolojik ilk yardım , acı çeken ya da desteğe ve yardıma ihtiyaç duyan kişiye sunulan insani ve destekleyici müdahale olarak tanımlanmaktadır.
 
Psikolojik İlk Yardımın Amacı
-Temel fiziksel/psikolojik ihtiyaçlarını tespit ve temin etmek.
-Psikolojik triyaj ve yönlendirme yapmak.
-Bilgilendirme, olağanlaştırma ve stabilizasyon.
-Olağan yaşantıya dönmelerine destek olmak.
-Bireyleri travmatik olayın uzun dönemli olası etkilerinden korumak.
 
Psikolojik İlk Yardımı Kim Uygular?
Psikolojik ilk yardımın ruh sağlığı uzmanları tarafından uygulanması zorunluluğu yoktur. Eğitimini alan kişiler tarafından uygulanabilir.
Afet dönemlerinde bölgedeki öğretmen, doktor,  hemşire ya da gönüllü olan uygun kişilere eğitim verilmesi ve uygulamaların bu kişiler tarafından sürdürülmesi mümkündür.

Psikolojik İlk Yardım Nerede ve Ne Zaman Uygulanır?
Çoğunlukla olay yerinde, afet sahasında ya da etkilenen bölgede uygulanır. Uygulayıcının güvenli bir yerde müdahalede bulunduğundan emin olması önemlidir. Psikolojik ilk yardım olay sırasında ya da sonrasında uygulanabilir. Olay sonrası her dönemde, ihtiyaç duyulan her durumda uygulanabilir.

Haberler