Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü -

Sigara Kullanımı ve Sigara Bağımlılığı Önlenebilir Bir Sorundur

gelişim üniversitesi
  1.   Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü
  2. Haberler


Sigara Kullanımı ve Sigara Bağımlılığı Önlenebilir Bir Sorundur


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Öğr. Gör. A. Mücella Soydan, sigara kullanımı ve bağımlılığı ile ilgili paylaşımlarda bulunmuştur.


Her yıl tüm dünyada 8 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan sigara ile ilgili, unutulmaması gereken en temel ve en can alıcı gerçek; “sigaranın sağlığa zararlı olduğu” dur. Tütünün, kullanıcısının yarısını öldürdüğü bilinen bir gerçektir. Dünyada tütün kullanan bir milyar kişinin %80’i düşük-orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü Küresel Tütün Salgını 2021 raporuna göre yılda 7 milyon kişi tütün kullandığı için; 1,2 milyon kişi de ikinci el tütün dumanına maruz kaldığı için yaşamını yitirmektedir. Sigara, yalnızca içenleri ilgilendiren bireysel bir sorun değildir. İçenlerin yanında yaşayan eş ve çocukları, olağanüstü büyük paralar kazanan ve dolaylı şekilde sigara içimini özendiren sigara şirketlerini, Sağlık Bakanlığı’nı, Milli Eğitim Bakanlığı’nı ve bunların yanı sıra birçok kişi ve kurumu kapsayan ciddi bir psiko-sosyal sorundur.

Tütün kontrolü, Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nde “toplumun tütün ürünleri tüketimini ve tütün dumanına maruz kalmasını önleyerek veya azaltarak sağlık düzeylerini yükseltmeyi amaçlayan, arz, talep ve zararı azaltma stratejileri ” olarak tanımlanmaktadır. Tütün endüstrisi için, özellikle öğrencilerin bir hedef grup olması nedeniyle, üniversitelerin tütün kontrolü açısından öncelikli gruplar arasında olduğu unutulmamalıdır.

Bağımlılık geliştikten sonra bırakılması çok zor bir süreçtir. Bu nedenle, çocuk veya ergenin tütün veya nikotin kullanmaya başlamasını önleyebilmek çok büyük önem taşır. Yapılması gerekenlerin başında ebeveyn ve öğretmen gibi rol model olan kişilerin özellikle çocuğun görebileceği ve örnek alabileceği şekilde tütün ve nikotin kullanmaktan kaçınmaları gelmektedir. Ebeveynlerin bırakmaya teşvik edilmesi önemlidir; bunu sağlayabilmek için gerek aile hekimlerinin gerek çocuk hekimlerinin, ebeveynin tütün ve nikotin kullanıp kullanmadığını her muayenede sorgulaması ve bırakmaya teşvik etmesi önemlidir.

Ayrıca, tütün ve nikotin ürünlerinin reklamları ve endüstrinin çeşitli sosyal aktivite sponsorlukları sıkı bir şekilde denetlenerek çocuk ve ergenler gelebilecek olan zararlı etkilerden korunmalıdır.
Sigara yalnızca sigara tekellerine yarar sağlamaktadır.
Sigara kullanımının ve sigara bağımlılığının önlenebilir bir sorun olduğu göz ardı edilmemelidir.
Bu nedenle:
  • Sigara ve tütün ile ilgili ürünlerin fiyatları cazip olmaktan çıkartılmalı,
  • Sigaranın bir sektör olmaktan çıkarılmasını sağlayan düzenlemeler yapılması,
  • Yeniden hazırlanan devlet destek programları ile tütün yetiştiriciliği yapılan tarım alanlarında başka ürünlerin yetiştirilmesi özendirilmeli,
  • Sigara ve tütün ile ilgili eğitim mümkün olan en erken yaşlardan başlamalı,
  • Sigara bağımlılığı önleme ve tedavi birimleri tüm sağlık kurumlarında yaygın ve kamu sağlığı hizmeti olarak yaşama geçirilmeli, verilen hizmetler ve tedavide kullanılan ilaçlar sosyal güvenlik sistemi kapsamında ve ücretsiz olmalıdır.


Haberler