Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü -

Sigarayı Bırakma Günü

gelişim üniversitesi
  1.   Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü
  2. Haberler


Sigarayı Bırakma Günü


9 Şubat, her yıl “Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmakta hem bireysel hem de toplumsal sağlığı riske eden tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının zararları ve bırakma konusunda farkındalık oluşturması açısından önemlidir.


Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri; akciğer kanseri başta olmak üzere kanserler, kalp damar hastalıkları, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır. 

Dünyada her yıl 8 milyondan fazla birey, tütün ürünü kullanımına bağlı sebeplerle yaşamını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 1,2 milyonu tütün ürünü kullanımı sonucu değil tütün ürünü dumanına maruz kalma sonucudur. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre; 700 milyon çocuk, yani dünyadaki çocukların neredeyse yarısı tütün dumanına maruz kalmakta ve her yıl, 65.000 çocuk pasif etkilenimin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle, 5 yaşından önce yaşamını kaybetmektedir.  Tütün ürünlerinin her türlüsü zararlıdır ve tütün dumanına maruz kalmanın güvenli bir düzeyi yoktur.

Tütün ürünü kullanımının, bağışıklık sistemine zarar verdiği, akciğerlerinin savunma mekanizmasını bozduğu, mukus artışı nedeniyle akciğer, üst solunum yolu enfeksiyonları ve gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini artırdığı uzun yıllardır bilinmektedir. Bilimsel çalışmalar, tütün ürünü kullanımının, Covid-19’a yakalanma riski ve Covid-19’un klinik seyrinin şiddeti ile ilişkili olduğunu kesin olarak göstermektedir.  Tüm bu riskler göz önüne alındığında, geç kalmadan bırakmak için adım atmak çok önemlidir. Tütün ürünü bırakma konusunda başarı sağlayan pek çok kişinin çeşitli denemelerin ardından bu başarıya ulaştıkları bilinmektedir.

Tütün ürünü kullanımını bırakmak, her zaman ve her yaşta büyük fayda sağlamaktadır. İlk sigara bırakma gününden itibaren akciğerlerde, kalpte değişim başlamakta yüksek kalp atış hızı normale dönmekte, kan basıncı düşmekte, kan dolaşımındaki karbon monoksit seviyesi normale dönmekte ve zamanla bağışıklık sistemi güçlenmektedir. 2-12 hafta içinde dolaşım düzelmekte, akciğer kapasitesi artmakta, öksürük ve nefes darlığı şikayetleri azalmaktadır.   

Tütün bağımlılığı güçlü bir bağımlılıktır, ancak etkinliği kanıtlanmış bilimsel yöntemler ile bu bağımlılıktan kurtulmak mümkündür. Sağlık Bakanlığı tarafından tütün ürünü kullanan bireylere, bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla kesintisiz destek sağlanmaktadır. 

Çocuk ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm toplumu tütün ürünlerinin zararlarından korumak amacıyla yapılan çalışmaların her biri çok değerli olup; Üniversitemiz Bağımlılıklarla Mücadele Birimi olarak amacımız 9 şubat sigarayı bırakma gününde tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık oluşturmak ve “Genç Yeşilay Öğrenci Kulübü” etkinlikleri ile de öğrencilerimizi sigarayı bırakma konusunda motive etmek ve cesaretlendirmektir.

Haberler