Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü -

Yeşilay Haftası

gelişim üniversitesi
  1.   Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü
  2. Haberler


Yeşilay Haftası


İstanbul Gelişim Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nurten ELKİN “1-7 Mart YEŞİLAY HAFTASI” ile ilgili paylaşımlarda bulunmuştur.


Her yıl Mart ayının ilk haftası (1-7 Mart) ülkemizde “Yeşilay Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Padişahın izniyle 5 Mart 1920’ de İstanbul’ da “Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuştur. Bu nedenle de Yeşilay’ın kurulduğu 1-7 Mart Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır.

Yeşilay, sigara, alkollü içki ve diğer uyuşturucu gibi alışkanlıklar ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın özellikle de gençlerin korunması için yaptığı çalışmalarla kamuya hizmet veren bu sebeple de “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer alan bir kurumdur.

Yeşilay Haftası; ülkemizin de önemli halk sağlığı sorunlarından bağımlılıklar ve tüm bağımlılık yapıcı maddelerle mücadeleyi içermektedir.
Yeşilay; iyi ve sağlıklı yaşam hedefiyle çalışmakta olup;  Tütün, alkol, madde, kumar ve internet olmak üzere 5 farklı bağımlılıkla mücadele ederek 101 yıldır her yaş grubu bireyde buna ulaşmaya çalışmaktadır. Kuruluşundan bu yana; artan bağımlılık türlerini de mücadelesine ekleyerek topluma faydasını artırmakta, önleme faaliyetleri ile her yaştan bireyin bilinçlenmesine katkıda bulunurken, rehabilitasyon faaliyetleri ile de bağımlı bireylerin ve ailelerinin yanında olmaktadır.

Yeşilay, çocuklara küçük yaşlardan itibaren farkındalık kazandırmak için farklı projeler yürütmektedir. Bağımlılık türleri ile ilgili başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkındalığın artırılması hedefiyle yürütülen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) önemli bir çalışmadır.

Yeşilay Danışmanlık Merkezleri 100 merkezde ücretsiz hizmet veriyor.

2013 yılında faaliyet alanlarına rehabilitasyon hizmetini de ekleyen Yeşilay, 2015 yılından itibaren Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile hizmet vermektedir. 100 YEDAM ile bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık desteği verilmektedir.

Yeşilay sadece eğitim ve etkinlikler değil aynı zamanda bağımlılıklarla Mücadele de bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmekte ve aldığı sonuçlara göre projeler üretmekte ve uygulamaktadır.

Yeşilay a göre; bağımlılık” kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne ve ya yaptığı bir davranış üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Dolayısıyla kontrolsüzce kullanılan her madde ve ya gerçekleştirilen her davranış bağımlılık oluşturma riski taşımaktadır.

    İnsan sağlığının ve içinde bulunduğu toplum sağlığının korunup geliştirilmesi, sağlıklı yaşam davranışlarının kazandırılması, bağımlılıkların önlenmesi, risk faktörlerinin azaltılması ve bağımlılıklarla ilgili her türlü farkındalığın oluşturulması açısından bu haftanın önemine dikkat çekmekteyiz.

Haberler