Atatürk Çağdaş Yaşam Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde Bağımlılık Eğitimi Gerçekleştirildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Talat Sarıkavak tarafından Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Atatürk Çağdaş Yaşam Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencilerine “Bağımlılıkla Mücadele” ve “Sigara ve Teknoloji Bağımlılığı“ konulu eğitimler verildi.

Dr. Öğretim Üyesi Elkin, konuşmasında; bağımlılığı tanımlamış ve bağımlılığın sadece bireyleri değil ailesi ve tüm çevresini ilgilendiren bir sağlık sorunu olduğunu; biyopsikososyal bir hastalık olan bağımlılığın çözümünde de yine multidisipliner her yaklaşımın gerekli olduğunu belirtmiştir. Ayrıca bağımlılık döngüsünü tanımlamış ve bu döngünün her bireye göre farklılık gösterebileceğini; tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi bağımlılıklarda da tedavi ve rehabilitasyon dan önce korumanın önemine dikkat çekmiştir.

Sağlıklı yaşam biçimi davranışını tanımlamış ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını; fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, sağlık sorumluluğu, kendini gerçekleştirme ve kişisel gelişim ve stres yönetimi olarak sıralamıştır. Bireylerin sağlıksız davranışlardan uzak kalmalarının yaşam kalitesinin artırılması ve sağlıklı yaşam süresinin uzatılmasında etkili olduğunu belirterek öğrencilere bağımlılıklardan uzak sağlıklı yaşam davranışları ile dolu bir yaşam dileğiyle konuşmasını bitirmiştir.

Dr. Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Talat Sarıkavak’ta konuşmasında bağlılık ve bağımlılık kavramları üzerinde durarak bağımlılıkta irade olduğunu bağımlılıkta bu iradenin kaybolduğunu vurgulamıştır. Daha sonra tütün bağımlılığının tarihçesinden ve tütün bağımlılığından daha sonrada teknoloji bağımlılığı ve korunma yollarından bahsederek konuşmasını tamamlamıştır.