Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü -

Hilal-i Ahdar (Yeşilay) Cemiyeti

gelişim üniversitesi
  1.   Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü
  2. Haberler


Hilal-i Ahdar (Yeşilay) Cemiyeti


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğr. Gör. A. Mücella Soydan, Yeşilay’ın tarihçesi ile ilgili paylaşımlarda bulunmuştur.


Amacı, başta alkollü içecekler olmak üzere tüm zararlı maddelerle mücadele etmek olan Hilal-i Ahdar (Yeşilay) Cemiyeti, 5 Mart 1920 tarihinde o dönemin Şeyhülislam’ı Haydarizâde İbrahim Efendi’nin teşvikleri ve Sultan Vahdeddin'in izniyle Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından İstanbul’da kuruldu.

Mütareke (ateşkes) döneminin zor zamanlarında kurulduğu kabul edilen Yeşilay’ın kuruluşundan kısa bir süre sonra I. TBMM, Men-i Müskirat (İçki Yasağı) Kanunu’nu çıkardı. Kanun 1924 yılında fiilen kaldırılması çalışmaları etkilediyse de Cemiyet içki ile mücadele konusunda azmini kaybetmemiş ve daha çok toplantı yaparak basın-yayın aracılığıyla halkı aydınlatma yoluna gitmiştir.

Hilal-i Ahdar, 1929 yılında gerçekleştirdiği kongresinde ismini Yeşil Hilal’e bırakmıştır. Bu ismi 22 Ocak 1936’ya kadar kullanan Cemiyet, bu tarihten sonra Yeşilay ismini almıştır. 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü'nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay'a "Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü" verilmiştir.

Kuruluşundan günümüze bir asır geçen Yeşilay’ın çalışma alanları alkolden sonra tütün, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı olmuştur. Ülkemizde 1 - 7 Mart tarihleri Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır.



Haberler