Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman

Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Görevlisi Ayşe Mücella SOYDAN, Bağımlılık ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları alanındaki çalışmaların öncüsü olan Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman'ın hayatı ile ilgili paylaşımlarda bulunmuştur.

Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman 5 Mayıs 1884 yılında Sofu’da dünyaya gelmiştir. 1904 yılı Askeri Tıbbiye’ den mezun olmuştur. Gülhane Askeri Hastanesi’nde başarılı çalışmalarından sonra 1908 yılında Berlin ve Münih’te mesleki incelemelerde bulunmuştur. 1911 de yurda dönerek Gülhane hastanesinde görev almıştır.  Balkan savaşına katılmıştır. Birinci dünya savaşında Fransızlara bağlı olan Şişli Hastanesine (Fransızlardan ayrıldıktan sonra) başhekimlik ve daha sonra Haydarpaşa hastanesinin nöroloji hekimliğini yapmıştır. İşgal yıllarında Toptaşı ve Zeynep Kamil hastanelerinin başhekimliğinde bulunmuştur.

Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman, Toptaşı Bimarhanesi’nde genç hekimlerle birlikte yaptığı çalışmalarla eski sistem tedavileri değiştirmeyi başararak ruh ve sinir hastalıkları konusunda bir ekol olmuştur. Öğrencilerinin yurt dışında eğitim almalarını sağlamıştır. Daha sonra, o dönemde İstanbul’daki hastanelerinin tamamının ve Anadolu’daki hastanelerin büyük bir bölümünün başında bulunan bu öğrencileri, ruh ve sinir hastalıkları alanında yetiştiren bir kişi olmuştur.

Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman, Türkiye de ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Ruh ve Sinir Hastalıkları uzmanıdır. 1924’ te başlayıp 1927’yılına kadar süren dönemde Bimarhaneyi, Toptaşın’dan  o dönemde şehrin dışında sayılan Bakırköy’de Reşadiye Kışlası binalarına nakletmiştir. Kurucusu olduğu bu hastanenin başhekimliğini 1941 yılına kadar sürdürmüştür.

Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman 1932 yılında Psikiyatri Kliniği Ordinaryüs Profesörü olmuştur. Aynı zamanda 1918 yılından itibaren sürdürdüğü Şişli Fransız Hastanesi’nin başhekimliğini de sürdürmüştür. Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın  "Tababeti-i Ruhiye", Psikiyatri, Akıl Hastalıkları, Sinir Hastalıkları(iki cilt) "Zatüd-dima-i İstilai", "Sıhhat Almanağı", "Keyif Veren Zehirler", "Klinik Cephesinden Alkolizma", "Cinnet-i Meşahir-maupassant", “Sıhhi Hikâyeler”, “Konferanslar”, “Lepra ile Mücadele”  gibi kitapları ve “Güneş Çarpması ve Donma” adlı tercüme ettiği kitabı, "Esrarla Erken Bunama" konusunda o zamanki adı ile Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti ) 'ın isteği ile hazırlanmış bir raporu, başyazarlığını yaptığı “Tababeti Seriyiye”, “Tababeti Hazıra” ve “Sıhhi Sahifeler” de tıbbi ve tıbbi olmayan yazıları vardır.
Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman kurucusu olduğu İçki ile Mücadele Cemiyeti (Yeşilay)’nin 25 yıl, Türk Tıp Cemiyetinin 7 yıl,  kurucularından olduğu Akıl ve Sinir Hastalıkları Cemiyeti’nin 25 yıldan uzun süre başkanlığını ve aynı zamanda Sağlık Şurası üyeliği yapmıştır. Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman, 31 Ağustos 1951 yılında İstanbul’da yaşamını yitirmiştir.

KAYNAK:
https://bakirkoyruhsinireah.saglik.gov.tr/TR-101637/kurucumuz.html (Erişim 9 Şubat 2023)
Cihat Tanış, Hilal-i Ahdar (Yeşilay) Cemiyeti, Akademisyen Kitabevi, 1. Basım, 2019.